Tiedote
23.10.2020
Lapin yliopistolle Business Finland -rahoitus matkailun jakamistalouden vastuullisuuden tutkimiseen ja kehittämiseen
Vertaismajoituksessa yöpyvät käyttävät paikallisia palveluita
29.1.2020
Matkailijat tuovat kohdealueelle niin sanottua ”uutta rahaa”, joka hyödyttää paikallistaloutta. Kun matkailijat asioivat yrityksissä, muodostuu välittömiä vaikutuksia. Talousvaikutuksia muodostuu myös matkailijan yöpyessä vertaismajoituksessa. Vertaismajoitus haasteet ja mahdollisuudet majoitustoiminnassa -hankkeessa suoritettiin kysely, jonka avulla oli tarkoitus selvittää, mitä palveluja vertaismajoituksessa Rovaniemellä yöpyvät käyttävät.
Opiskelijan tietopaketti Airbnb:stä
4.12.2019
Opiskelijat ovat yksi merkittävä Airbnb-hosteina ja -vieraina toimiva ryhmä. Heitä koskevat kaikki samat ohjeet ja sääntelyt kuin muitakin majoittajia tai majoittujia, mutta opiskelijoiden Airbnb-käyttöön liittyy myös monia erityisiä asioita esimerkiksi opintotukeen ja valtion tukemaan opiskelija-asumiseen liittyen.
Kestävän vertaismajoituksen hyviä käytänteitä pohtimassa
25.11.2019
Vertaismajoitus-hankkeen päätavoitteena on hankkeen toimenpiteiden pohjalta koota suosituksia kestävän vertaismajoituksen hyvistä käytänteistä. Kokoamista on tehty vähitellen pitkin hanketta, mutta varsinainen sysäys toimenpiteelle saatiin hankkeen lokakuisessa työpajassa. Hankkeen edetessä hyvien käytänteiden kattoteemoiksi ovat osoittautuneet seuraavat neljä teemaa, joiden mukaan työpajatyöskentelykin jakaantui: monimuotoiset ja joustavat vuokrauskäytännöt, vertaismajoitustoiminta taloyhtiöissä, rajanveto ammattimaisen/satunnaisen toiminnan ja majoituksen/vuokrauksen välillä sekä majoitusbisneksen innovatiiviset toiminnot.
Poimintoja vertaismajoituksen ja lyhytaikaisen vuokrauksen sääntelystä Euroopassa
14.11.2019
Joissakin Euroopan kaupungeissa Airbnb-majoitus on aiheuttanut paikallisasukkaiden asuntopulaa, korottanut asuntojen ja vuokrien hintoja, lisännyt matkailun aiheuttamia häiriöitä paikallisten ihmisten elämään sekä vääristänyt majoitusalan kilpailutilannetta. Tämän vuoksi eri puolilla Eurooppaa on laadittu vertaismajoitusta ja lyhytaikaista vuokrausta koskevaa sääntelyä ja rajoituksia niin kansallisella, alueellisella kuin paikallisellakin tasolla. Lue katsaus Euroopan maiden rajoituksiin sekä pohdintaa sääntelykäytännöistä.
Selvitys vertaismajoituksen kerrannaisvaikutuksista
Yhä useampi matkailija varaa majoituspaikakseen yksityisen henkilön asunnon tai huoneen erilaisten alustojen kautta (esim. Airbnb). Tätä kutsutaan vertaismajoitukseksi. Oheisella kyselyllä tavoitellaan Rovaniemellä vierailleita henkilöitä, jotka ovat käyttäneet vertaismajoitusta. Kyselyn tavoitteena on selvittää vertaismajoituksen kerrannaisvaikutuksia, vastaaminen vie noin 10 minuuttia.
Linkki kyselyyn: https://link.webropolsurveys.com/S/D9A8829E4AA97C29
Vertaismajoitus opiskelijan kotiutumisessa
16.9.2019
Paljon puhetta ja mielipiteitä herättävä vertaismajoitus koskettaa myös opiskelijoita, sillä he ovat merkittävä joukko sekä vertaismajoittajien että -majoittujien keskuudessa. Blogikirjoituksessa pohditaan vertaismajoitusta uudelle paikkakunnalle muuttavan opiskelijan näkökulmasta.
Airbnb meidän taloyhtiössämme
Minne menet jakamistalous?
2.7.2019
Restonomiopiskelijoiden töihin pohjautuva katsaus jakamistalouden palveluihin Suomessa
Vertaismajoitus – kenen vastuulla?
24.6.2019
Hankkeen toisessa työpajassa pohdittiin, miten eri toimintoja vertaismajoituksen ympärillä tulisi kehittää sekä eri toimijoiden velvollisuuksia ja vastuuta ilmiöön liittyen. Lue työpajan kooste linkin takaa.
Vertaismajoittamisen sääntelyyn kohdistuu runsaasti väärinymmärryksiä
13.5.2019
Joissakin keskusteluissa vertaismajoitus nähdään laittomana, lainsäännöksiä kiertävänä harmaan talouden ilmiönä ja viranomaisvalvonnan ulkopuolella olevana toimintana. Lähtökohtaisesti myös Airbnb:n ja muiden alustojen välityksellä kiinteistöjä ja asuinhuoneistoja tarjoavat ovat oikeudellisten velvoitteiden, vaatimusten ja viranomaisvalvonnan piirissä ja vertaismajoitus voi toiminnan luonteesta ja laajuudesta riippuen olla eri lakien, viranomaismääräysten ja -valvonnan alaista toimintaa. Blogikirjoituksessa aihetta avattu tarkemmin.
Moninainen vertaismajoitus
13.5.2019
Vertaismajoitus-ilmiön tuoreus ja moninaisuus haastavat niin viranomaiset, kuin asuntojen vuokraajatkin. Yksinkertaisimmillaan kyse asunnonomistajan ja majoittujan kohtaamisesta välitysalustalla, mutta mukaan voi kytkeytyä monia erilaisia tahoja, jolloin toiminnan määrittely monimutkaistuu. Vertaismajoitus onmyös monen eri laeissa määriteltyjen velvollisuuksien ja vaatimuksien piirissä. Vertaismajoitus-hankkeen toinen infograafi ja siihen liittyvä blogikirjoitus avaavat toiminnan moninaisuutta.
Tuoreimmat tiedot Rovaniemen Airbnb-majoituksesta
15.3.2019
Rovaniemen alueen Airbnb -vertaismajoitustoiminta on viime vuosien aikana kasvanut räjähdysmäisesti. Vertaismajoitus-hankkeen tuottama infograafi tiivistää tämänhetkisen tilanteen keskeiset luvut.
Yhteistyötä ja tiedon jakamista vertaismajoitukseen
12.3.2019
Yhteistyö vertaismajoituksessa -työpajassa keskusteltiin ilmiöön liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista monista näkökulmista, sekä pohdittiin, millaista tiedonkulkua ja yhteistyöä eri toimijoiden välillä tarvittaisiin. Lue työpajan kooste linkin takaa.
Tervetuloa Yhteistyö vertaismajoituksessa -työpajaan 26.2.2019!
Vertaismajoitus-hanke järjestää työpajan, joka tuo vertaismajoitukseen (esim. Airbnb) liittyviä eri osapuolia yhteen keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista. Työpajassa pohditaan yhteistyön roolia vertaismajoitukseen liittyvien haasteiden ratkaisemissa ja hyötyjen lisäämisessä. Tuloksia hyödynnetään uudessa Lapin matkailustrategiassa.
Airbnb Rovaniemellä
21. joulukuuta 2017
Airbnb -alustan välittämä vertaismajoitus on kasvanut kuluneen kahden vuoden aikana räjähdysmäisesti Rovaniemen…
Jakamistalous-hankkeen tulokset ja tulevaisuus
21. joulukuuta 2017
Jakamistalous matkailussa -hanke päättyi marraskuun lopussa. Hankkeessa kartoitettiin tavoitteiden mukaisesti jakamistalouden muotoja sekä jakamistalouden matkailullista toimintaympäristöä…
Jakamistalouden kritiikki ja tulevaisuuskuvat
20. joulukuuta 2017
Vaikka jakamistalous on saanut osakseen paljon positiivista huomiota, niin kasvun myötä se on saanut osakseen myös paljon kritiikkiä. Yksi keskeisimmistä…
Jakamistalouden kasvuvaiheet
20. joulukuuta 2017
Jakamistalous ilmiönä ja siihen liittyvä keskustelukenttä on hyvin laaja ja monitahoinen. Dredge & Gyimóthy1 esittävät, että jakamistalouden piirissä…
Jakamistalouden syntyvaiheen idealismi
20. joulukuuta 2017
Rachel Botsman piti TEDxSydney-tapahtumassa puheen toukokuussa 2010, jonka aiheena oli ”The case for collaborative consumption”. Hänen puhettaan…
Arjentarinoista tukea tuotekehitykseen
28. marraskuuta 2017
Paikallinen arki ja elämä on yksi matkailun suurimmista vetovoimatekijöistä. Matkailijat etsivät autenttisuutta, mutta siitä huolimatta heille tarjotaan matkailuyritysten matkailijoille suunnittelemia tuotteita ja palveluja, joilla…
Terkkuja Kuortaneelta
27. marraskuuta 2017
Saimme hienon mahdollisuuden päästä jakamaan tietoisuuttamme jakamistaloudesta hankkeemme tiimoilta Kuortaneen kunnan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntakorkeakoulun järjestämään Matkailun paikalliset resurssit käyttöön -seminaariin…
Mitä kaikkea tuleekaan ottaa huomioon jakamistaloudessa?
24. marraskuuta 2017
Majoittajat haluaisivat erityisesti selvyyttä verotukseen. Haastateltavat kertoivat, että heidät luokitellaan useasti useasti veronkiertäjiksi airbnb-majoittajan ominaisuudessa. Kaikki kuitenkin ilmoittavat tulot verottajalle, mutta verotuksen kiemurat olivat hiukan vaikea ymmärtää. Verohallinnon sivuilta selviää, että jos…
Sääntöjä helpottamaan kaikkien arkea
23. marraskuuta 2017
Jakamistalous ja sen periaatteiden mukaan toimiminen on yksi keino vastata matkailun kasvun tuomaan kysyntään. Sen lisäksi jakamistalous luo työtä ja voi mahdollistaa työttömille helpon pääsyn takaisin työelämään. Jakamistalous…
Verkostoitumisen kautta palveluiden yhteiseen jakamiseen
22. marraskuuta 2017
Nykypäivän matkailijat tietävät minne ja millaiseen kohteeseen he haluavat matkustaa. He myös haluavat matkoiltaan erilaisia kokemuksia, kokea kohteen kulttuuria ja tavata paikallisia ihmisiä. Laadukkaat palvelut ja yksilölliset kokemukset ovat…
Matkailun jakamistalouden monet muodot osa 3: Kotivierailut ja muut aktiviteetit
21. marraskuuta 2017
Matkailuun liittyvää jakamistaloustoimintaa on olemassa hyvin monenlaista. Jakamistalous ei ole vain majoitusta, vaikka se yleensä mielletäänkin ainoaksi jakamistalouden ilmiöksi – onhan se laajimmalle…
Matkailun jakamistalouden monet muodot osa 2: Liikkumisen palvelut
20. marraskuuta 2017
Erilaiset liikkumisen palvelut ovat nousemassa jakamistaloudessa trendiksi majoituspalveluiden rinnalle. Esimerkiksi Ylläksellä toimii MaaS, jonka kautta matkailijat voivat suunnitella matkojaan eri kulkuvälineitä yhdistellen. Samaa alustaa voi käyttää myös matkojen maksamiseen, joten tämä helpottaa matkailijoiden elämää ja suunnittelua…
Matkailun jakamistalouden monet muodot osa 1: Majoitus
17. marraskuuta 2017
Jakamistaloustyyppistä majoitustoimintaa on monenlaista, ensinnäkin maksullista (esim. Airbnb) ja maksutonta (esim. Couchsurfing ja HomeExchange). Samalla alustalla toimiminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki majoittajat toimivat samalla tavalla ja samoissa…
Liikkumisen palvelut jakamistaloudessa: tutkijapuheenvuoro
24. lokakuuta 2017
Tutkija Tarja Salmela vastasi Liikkumisen palvelut jakamistaloudessa -tilaisuuden sisältökokonaisuuden tuottamisesta. Avattuaan yleisölle debatoitua käsitepeliä jakamistalouden ja pääsy- sekä alustatalouden välillä, Tarja siirtyi…
Älykästä arkiliikkumista -seminaari Rovaniemellä 10.10.2017
22. lokakuuta 2017
Jakamistalous matkailussa –hanke järjesti 10.10.2017 keskustelutilaisuuden Korundissa. Aiheena olivat jakamistalouden liikkumisen palvelut, ja yhtenä casena yhteiskäytölliset pyöräilyyn kytkeytyvät palvelut niin meillä Suomessa kuin…
Mitä jakamistalous minulle tarkoittaa?
11. lokakuuta 2017
Hyppäsin jakamistalous-hankkeen kelkkaan ”puolivahingossa” hankkeen loppumetreillä työsopimukseni kautta, ilman aiempaa perehtymistä aiheeseen. Ennen kuin kävin kiinni laajaan materiaalivarastoon mitä tämän hankkeen aikana on kerätty, pohdin…
Kenen arkea saa jakaa?
2. lokakuuta 2017
Paikallinen elämä ja arki kiinnostavat matkailijoista. Yhä useammin matkailijat haluavat kokea aitoa paikallista elämää, autenttisia elämyksiä, jotain muuta, mitä matkailuyritykset perinteisesti tarjoavat. Sain viime kesänä osallistua…
Vaikuttava ilmaismajoittuminen
16. elokuuta 2017
Ilmaismajoittujat ovat varsin huomattava matkailijaryhmä, joiden määrästä on hyvä olla selvillä. Aikaisemmin ilmaismajoittujat yöpyivät lähinnä sukulaisten ja tuttavien luona. Jakamistalouteen kuuluvan sohvasurffauksen myötä ilmaismajoituksen…
Developing Destination Experiences in class with ideas from sharing economy
13. huhtikuuta 2017
Sharing Economy Project had interesting cooperation with study unit “Developing Destination Experiences” and with an international group of students from University of Applied Sciences and from the University of…
Viranomaisnäkökulmia matkailun jakamistalouteen
31. maaliskuuta 2017
Hankkeen järjestämässä keskustelutilaisuudessa TEM:n, MaRa:n, vakuutusyhtiö LähiTapiolan, Verohallinon sekä Tukesin edustajat avasivat ja tarkensivat eri viranomaisten ohjeistuksia ja näkemyksiä…
Naapuriapukin on nykyisin jakamistaloutta
26. tammikuuta 2017
Jakaminen ei ole uusi ilmiö yhteiskunnassa. Palveluja ja tavaroita on vaihdettu tai lainattu tuttavien kesken kautta aikojen, ja naapurin auttaminen on edelleen maan tapa ainakin maaseudulla. Uutta jakamistalousilmiössä ovat kuluttajien…
Pelisääntöjä matkailun jakamistalouteen
13. tammikuuta 2017
Jakamistalous matkailussa -projektin työntekijät tuovat Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan esiin yhteisten pelisääntöjen merkityksen…
Naarmuuntuukohan häälahjaksi saatu teflonpannu?
23. marraskuuta 2016
Harrastan mieheni kanssa jakamistalouden yhtä muotoa Airbnb:tä majoittajan roolissa omassa kodissamme. Airbnb on amerikkalaislähtöinen majoituspalveluja välittävä sovellus, joka on levinnyt laajasti ympäri…
Moninaiset majoittujat
23. marraskuuta 2016
Majoituspalvelu Airbnb lähetti vastikään kaikille rekisteröityneille majoittajille ja yöpyjille syrjinnän vastaisen sitoumuksen allekirjoitettavaksi. Sitoumuksessa majoituspalvelun käyttäjiltä halutaan lupa kohdella kaikkia…
Jakamistalous puhutti matkailuparlamentissa
24. lokakuuta 2016
Lapin liiton järjestämä Lapin matkailuparlamentti on vuosittain järjestettävä Lapin matkailuväen tapaaminen. Parlamentissa jaetaan tuoretta tietoa Lapin matkailusta, matkailutrendeistä ja matkailututkimuksesta…
Paikallista arkea matkailijoille
25. syyskuuta 2016
Paikallisuus ja paikalliset elämäntavat viehättävät matkailijoita, ja paikallisuuden kokeminen, lähiruuan ja kausituotteiden kysyntä on koko ajan kasvussa. Sosiaalinen media mahdollistaa helpon pääsyn paikalliseen…