JAKAMISTALOUS MATKAILUSSA

Naarmuuntuukohan häälahjaksi saatu teflonpannu?

23.11.16

dining-room

Harrastan mieheni kanssa jakamistalouden yhtä muotoa Airbnb:tä majoittajan roolissa omassa kodissamme. Airbnb on amerikkalaislähtöinen majoituspalveluja välittävä sovellus, joka on levinnyt laajasti ympäri maailman. Sovelluksen kautta kuka tahansa voi vuokrata kotiaan tai osaa kodistaan matkailijoille, ja tästä majoittaja saa korvauksen ja Airbnb ottaa tietyn summan välityspalkkiota välistä.

Harrastuksen kautta olen törmännyt moniin mielenkiintoisiin, hassuihin, outoihin ja hauskoihin tapahtumiin ja sattumiin niinkin ihmeellisessä paikassa kuin omassa kodissani. Miten kansainvälinen paikka oma koti voikaan olla! Puolentoista vuoden ja noin 30 Airbnb-vierailukokemuksen jälkeen on alkanut hahmottua jonkinlaista mielipidettä siitä, mitä jo henkilön profiilitekstit, profiilikuvat, yhteydenottoteksti, aikaisemmat arvostelut ja lähtömaa mahdollisesti tarkoittavat käytännön tasolla meidän omien seinien sisällä. Täytyykö minun majoittajana stressata, että jääköhän hella päälle, ovi lukitsematta, karkaavatkohan koirat ja jäävät auton alle, naarmuuntuuko häälahjaksi saatu teflonpannu vai voinko iloisesti luottaen sulkea kotioven aamulla töihin lähtiessäni ja jättää vieraat kotiini vierassänkyyn nukkumaan?

sini-kantola_koiratOlemme hyväksyneet Airbnb-kyselyistä noin 25 prosenttia eli peräti 75 tapauksessa sadasta olemme vastanneet kohteliaasti, että kiitos ei, emme voi valitettavasti tarjota teille majoitusta. Syy näinkin suureen kieltäytymisprosenttiin on se, että koska kyseessä on rakas kotimme, jossa samanaikaisesti asumme kahden koiran kanssa, haluamme minimoida mahdolliset riskit. Olemme huomanneet, että erityisesti Aasiasta tulevilla tiedustelijoilla ei välttämättä ole aivan käsitystä siitä, että Airbnb-toiminta ei ole yhtä kuin hotellitoiminta: ”Hello, I want to with my boy friend go in reserve your room I come from China, we are very like to travel” Majoittaisitko itse kotiisi henkilön, joka lähettää tällaisen kyselyn ilman välimerkkejä, profiilissa ei kerrota mitään taustatietoja hänestä, profiilikuvana on yksi kaukaa otettu kuva aurinkolasipäisestä (ilmeisesti) naisesta ja mitään arvosteluja aikaisemmista majoittumisista ei ole? Muutaman kokemuksen jälkeen olemme todenneet, että me emme majoita. Joskus mahdollisuus profiilikuvan perusteella olisi ollut majoittaa Aku Ankka, kerran kissanpentu ja joskus taas aseella tähtäävä mies, jonka hartioilla istuu lapsi. Emme jostain syystä heitä ole hyväksyneet.

Arvoitus myös on, mikä muureista on suurin? Onko se kielimuuri eli englanninkielistä puhetta ei vaan ymmärretä?

Minulle Airbnb-majoittajana suuri mysteeri on aasialainen hymy, ja ajatukset ja sanomattomat sanat sen takana. Olo tuntuu epävarmalta omassa kodissani, kun ohjeiden selittämisen jälkeen huomaan, että ohjeita ei ole ymmärretty varmistamisista huolimatta.  Arvoitus myös on, mikä muureista on suurin? Onko se kielimuuri eli englanninkielistä puhetta ei vaan ymmärretä? Vai onko se halu olla mahdollisimman kohtelias, vaikka suomalaisessa kulttuurissa lähes suurinta epäkohteliaisuutta voi osoittaa sillä, että ohjeita selittäessäni ja näyttäessäni vastaosapuoli hymyilee kauniisti, ei kuitenkaan oikeasti ymmärrä, eikä uskalla kysyä, ja yksin jäätyään jättää oven lukitsematta lähtiessään ulos? Vai onko se hämmennys tästä kaikesta niin erilaisesta – kylmyydestä, länsimaisesta kulttuurista, pimeydestä, valosta, aikaerosta tai ihan vain matkustamisen aiheuttamasta ilosta?

Joskus näitä kyselyitä saadessani olo on ollut energinen, ja minulla on herännyt kutkuttava halu hieman ”kouluttaa” kyselijöitä Airbnb:n perussäännöille. Toisin sanoen, kieltäytymisviestin yhteydessä olen lähettänyt seuraavanlaisen vastauksen: ”Ymmärräthän, että Airbnb perustuu molemminpuoliseen luottamukseen ja kyseessä ei ole hotellipalvelu, johon varataan huone. Jos et profiilitekstissäsi halua kummempia itsestäsi paljastaa, niin viimeistään silloin kun lähetät kyselyä, sinulla voisi olla paremmat mahdollisuudet saada myönteinen vastaus, jos kertoisit hieman itsestäsi.” 75 prosentin kieltäytymisasteella olemme päässeet suhteelliseen varmuuteen siitä, että hella ei jää päälle, ovi ei jää lukitsematta, koirat eivät karkaa ja jää auton alle, eikä häälahjaksi saatu teflonpannu naarmuunnu.

Sini Kantola

sini-kantola

0 kommenttia