JAKAMISTALOUS MATKAILUSSA

Airbnb Rovaniemellä

21.12.17

Airbnb -alustan välittämä vertaismajoitus on kasvanut kuluneen kahden vuoden aikana räjähdysmäisesti Rovaniemen alueella. Kansainvälinen alusta on tarjonnut markkinapaikan ja mahdollisuuden majoitustoiminnan harjoittamiseen kenelle tahansa, joka halua jakaa asuntonsa tai osan siitä majoituskäyttöön.

Hankkeen aikana on kartoitettu myös Airbnb:n kehitystä Rovaniemellä ja aiheesta on laadittu erikseen myös infografi.

jakamistalous airbnb infografi

 

Airbnb majoituksen kasvu on noudattanut Lapin ja erityisesti Rovaniemen alueen matkailun yleistä kehitystä. Maaliskuussa 2016 Rovaniemellä oli markkinoilla 136 Airbnb -kohdetta, kun vuoden 2017 marraskuussa kohteita oli jo lähes 500. Vuokrakohteiden määrä on merkittävä, kun sitä tarkastellaan suhteessa kaupungin kokoon. Esimerkiksi Oulun vastaava luku on tällä hetkellä 184 Airbnb -kohdetta. Suosituin välityksessä oleva kohdetyyppi on kokonaan vuokralle tarjottava yhden makuuhuoneen asunto.

jakamistalous_pylväsdiagrammi

 

Kasvanut vertaismajoittaminen onkin tuonut Rovaniemelle suurkaupunkien kaltaisia lieveilmiötä ja haasteita. Joissakin asuntoyhtiöissä runsas ja satunnaisesta vuokrauksesta ja jatkuvaksi muuttunut vertaismajoitus häiritsee naapurustoa, luo turvattomuutta sekä kuluttaa yhteistiloja kuten hissejä. Lisäksi vuokra-asuntojen etsijät ovat joutuneet huomaamaan, että pitkäaikaisten vuokra-asuntojen löytämisestä on tullut haasteellisempaa kuin aiemmin. Vertaismajoitus on myös alkanut osittain muistuttaa kaupallista majoitusta toimien kuitenkin eri sääntöjen ja käytäntöjen mukaan. Kaupallisen majoitustoiminnan mahdollisuudesta kertoo se, että puolet (245) Rovaniemen tarjolla olevista kohteista kuului vuokraajalle, jolla oli listattuna useampia kohteita.

jakamistalous_osuudet

 

jakamistalous_kartta

Rovaniemen Airbnb kohteet keskittyvät voimakkaasti keskustan alueelle. Pääosa keskustan kohteista on kokonaan vuokralla oleva asuntoja.

 

 

 

0 kommenttia